Nietolerancja laktozy — co dalej?

3 maja 2020 by Brak komentarzy

Wiele osób, zanim dojdzie do tego, że zrobią testy na nietolerancję laktozy, zastanawia się, skąd bierze się u nich złe samopoczucie — mdłości, bóle brzucha, nieprzyjemne gazy. Okazuje się, że wyżej wymienione są skutkami nietolerancji laktozy. Jeżeli w testach wyjdzie Wam, że również cierpicie na to schorzenie, najlepszym wyjściem z sytuacji będzie wówczas dieta bez laktozy. Jak powinna wyglądać? Czy wybrać catering, czy pokusić się o samodzielne przygotowywanie posiłków?

Ograniczenie spożycia laktozy może być sposobem na nietolerancję

Kiedy lekarz stwierdzi nietolerancję laktozy, chory powinien ograniczyć jej spożywanie do ilości tolerowanych. Okazuje się, że w praktyce oznacza to rezygnację jedynie z produktów zawierających dużą ilość laktozy, takich jak mleko ssaków czy mleko w proszku. Produkty fermentowane takie jak jogurty czy kefiry, a także sery żółte, powinny być dla takich osób bezpieczne. Bez obaw mogą także pić niskolaktozowe mleka, które w procesie produkcji uzupełnione o laktazę. 

Niektóre osoby z wtórną nietolerancją, a w szczególności te z daleko posuniętą hipolaktazją, mogą odczuwać dolegliwości już po spożyciu śladowych ilości laktozy. Jeżeli zauważyłeś u siebie te objawy, będziesz musiał całkowicie odstawić produkty z laktozą. Jeżeli do tego dojdzie, nie pozostanie Ci nic innego, jak dokładne studiowanie każdej etykiety w sklepie, ponieważ laktoza może znajdować się w wielu produktach. 

Aby wyeliminować produkty z laktozą, można zawsze sięgać po produkty oznaczone napisem: BEZ LAKTOZY, a także produkty wegańskie. Co więcej, należy przy tym pamiętać, że dużo takich produktów jest także bezglutenowych, dlatego też są idealne dla osób, które cierpią na nietolerancję glukozy. Niemniej jednak wiele osób boi się lub nie ma czasu szukać i tworzyć specjalnych dań pozbawionych określonych składników, dlatego też decydują się one na skorzystanie z usług firm cateringowych, które oferują swoim klientom diety bezglutenowe i bez laktozy. Rozwiązanie to ma jeszcze jedną zaletę — tego rodzaju podmioty doskonale wiedzą, które produkty nie zawierają glutenu i laktozy i jak je ze sobą połączyć, dzięki czemu sprawnie przygotowuję smaczne posiłki

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *