Dieta bez laktozy — jakie produkty nie powodują objawów?

8 stycznia 2021 by Brak komentarzy

Osoby z nietolerancją laktozy bardzo ubolewają nad tym, że nie mogą spożywać mleka i jego pochodnych. Na szczęście wielu z nich nie musi korzystać ze 100% eliminacji tych produktów. Okazuje się bowiem, że w jadłospisie diety bez laktozy mogą pojawić się produkty, w których w procesie ich tworzenia wytworzyła się laktaza, czyli enzym wspomagający trawienie laktozy. Mowa tutaj o jogurtach, kefirach, maślankach, czy kwaśnej śmietanie, które nie tylko wzbogacą przygotowywane potrawy, ale także pozwolą na uzupełnienie cennych dla organizmu składników, których ten został pozbawiony w momencie odstawienia mleka i jego pochodnych. 

Jakie produkty może jeść osoba z nietolerancją laktozy?

Poza wspomnianymi wyżej produktami istnieje jeszcze jedna grupa, którą można stosować w ograniczonych ilościach. Okazuje się, że osoby, które nie muszą w 100% eliminować laktozy z pożywienia, a jedynie znacznie ją ograniczyć, mogą z powodzeniem spożywać twarde sery dojrzewające, takie jak cheddar, parmezan, czy gouda. Okazuje się, że tego rodzaju produkty zostały prawie całkowicie pozbawione laktozy, co oznacza, że będą dobrze tolerowane przez osoby cierpiące na nietolerancję wspomnianego cukru. Warto także mieć na uwadze, że jego zawartość jest także mniejsza w kremowych serach typu Fromage czy Brie, a także w serach topionych. Niestety w twarogach występuje znacznie więcej laktozy, dlatego warto z nich zrezygnować, jeśli powodują objawy nietolerancji. 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *