Dieta bez laktozy i bez glutenu — kiedy ją stosować?

15 marca 2020 by Brak komentarzy

Choć dieta bezglutenowa i bez laktozy obecnie jest bardzo modna, nie wszystkie osoby powinny się na nią decydować. Okazuje się bowiem, że przyniesie ona założone efekty, jeżeli ktoś faktycznie odczuwa skutki stosowania tych dwóch składników, a ich wykluczenie poprawi znacznie jego samopoczucie i stan zdrowia. Warto jednak przed zastosowaniem takich restrykcji, zrobić odpowiednie badania, które w 100% potwierdzą, że wykluczenie glutenu i laktozy ma sens. 

Kiedy dobrze jest stosować jednocześnie dietę bezglutenową i bez laktozy?

Choć diety bezglutenowe i bez laktozy są obecnie bardzo modne, warto mieć na uwadze, że nie wszystkie osoby mają wskazania, aby je stosować. Gluten całkowicie powinny odstawić osoby, które chorują na celiakię lub mają na niego alergię. Czasami zdarza się, że organizm nie toleruje tego składnika, co oznacza, że osoba, u której pojawi się ta dolegliwość, także powinna zrezygnować z glutenu. Jeżeli natomiast chodzi o wyeliminowanie drugiego składnika i kupno cateringu bez laktozy z Warszawy (https://juicyjar.pl/produkty/diety/bezpszeniczna-vege-bez-laktozy) lub innego miasta, na ten krok muszą zdecydować się osoby, u których stwierdzono niedobór laktazy, który odpowiedzialny jest za trawienie tego cukru znajdującego się w mleku i przetworach mlecznych. 

Nietolerancja laktozy pojawia się w momencie, kiedy w organizmie brakuje laktazy. Jest to enzym, którego zadaniem jest rozłożenie wspomnianego cukru na glukozę i galaktozę. To one są wchłaniane do krwiobiegu i rozprowadzane po wszystkich układach organizmu. Jeżeli dojdzie do braku rozkładu, laktoza trafi do jelita grubego, gdzie zacznie fermentować. Objawami takiego stanu mogą być biegunka, mdłości, wzdęcia i bóle brzucha, które pojawiają się chwilę po zjedzeniu mlecznych produktów. Wraz z wiekiem nietolerancja  zmniejsza się. Kiedy jednak dojdzie do uszkodzenia komórek jelita, które produkują laktazę, może dojść do tymczasowego niedoboru laktazy, która skutkuje pojawieniem się dolegliwości. Jednym z powodów pojawienia się takiego stanu jest celiakia. 

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *