Dieta bez laktozy — co wykorzystać w przepisach?

11 stycznia 2021 by Brak komentarzy

Chorzy, u których stwierdzono nietolerancję laktozy, bez względu na to, czy jest ona wtórna czy pierwotna, powinni zastosować dietę eliminacyjną, która pozwoli uspokoić organizm i ograniczyć niepokojące objawy lub całkowicie je wyeliminować. Dlatego też, jeżeli stwierdzono u Ciebie taki problem, musisz zapoznać się ze sposobem żywienia, który sprawi, że ciało wróci do równowagi. Odpowiednie przepisy w diecie bez laktozy są niezwykle ważne w tym wypadku. Jakich składników używać, aby mieć pewność, że nie znajdzie się w nich szkodliwa laktoza? Okazuje się, że na sklepowych półkach można znaleźć produkty mleczne, które pozbawiono laktozy lub produkty roślinne, które z powodzeniem mogą je zastąpić. 

Czy eliminacja jest konieczna?

Przyglądając się badaniom, można śmiało stwierdzić, że w wielu przypadkach całkowita eliminacja mleka i produktów mlecznych nie jest konieczna. Wiele osób toleruje bowiem śladowe ilości laktozy, dzięki czemu mogą spożywać nie tylko do 200 ml mleka słodkiego co jakiś czas, ale także takie produkty jak maślanka, sery pleśniowe, jogurty, kefiry, czy kwaśna śmietana. Jak widać — są to przetworzone produkty mleczne. Co powoduje, że tego rodzaju produkty nie powodują objawów nietolerancji? Okazuje się, że w procesie ich tworzenia bakterie probiotyczne tworzą laktazę, która wspomaga rozkład laktozy. Dzięki temu nawet po spożyciu ich w dużych ilościach objawy nietolerancji nie pojawiają się, a w przyszłości wspomniane produkty mogą znacznie zmniejszyć stopień nasilenia. Co więcej, tego typu produkty są doskonałe na wyrównanie niedoborów, które powstały w wyniku eliminacji spożycia mleka słodkiego i jego pochodnych. 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *